Følg oss gjerne!

 

  • Twitter Basic Black
  • Facebook Basic Black
  • Black Google+ Icon
  • Pinterest Basic Black

© 2023 by Sophia. Proudly created with Wix.com

HVA ER FERMENTERING?

Kanskje du har hørt om kombucha eller kimchi (fermenterte grønnsaker)? Dette er fermentering, og det er svært nyttig for tarmfunksjonen vår. Daglig inntak kan faktisk normalisere en problem-mage eller problem-hud, dempe eller fjerne smerter, og gi økt energi. Derfor bruker vi fermentering og biotika i hudpleien.

Når spirene fra urtene/plantene vi bruker er klare for høsting, presser vi saften ut av spirene, deretter blandes dette (sammen med restene av spirene vi presset saften ut av) med en kultur av nyttige enzymer og bakteriestammer (f.eks. melkesyrebakteriestammer) som vi brygger i store tanker. Her gjennomgår den probiotiske "suppen/buljong" flere prosesser i løpet av de neste ca. 30 dagene. Deretter siles saften fra, og dette kaller vi fermenterte ekstrakter som vi bruker i produktene våre. Det kan være alt fra 100% ufortynnet ekstrakt til en blanding av div. juice, hydrolat og destillat - alt etter hvilket produkt vi lager. Ekstraktene går under betegnelsen POSTBIOTIKA.

 

 

For å oppnå optimalt opptak og nytte for huden, bruker vi som regel en blanding av post/pro/pre-biotika i våre produkter. Dette gir god symbiose og gjør virkestoffene enda mer aktive.

Nyere forskning viser at flere av de gode fordelene man ofte forbinder med probiotika, heller skriver seg fra postbiotika. I tillegg gir postbiotika et godt miljø for god prosessering av prebiotika – altså fremmer sunn prebiotisk populasjon. Postbiotika er resultat/biprodukt av probiotikas gjæringsprosess.

VI DELER BIOTIKA I 3 GRUPPER

- PROBIOTIKA: mikrobielle stammer – levende bakterier - starter for fermentering.

Eksempler på probiotika er:

- lactobacilli, bifidobacteria  

- Streptococcus thermophilus (har vist seg å øke produksjonen av ceramider i huden, noe som er veldig nyttig ved eksem eller sensitiv hud)

- Bifidobacterium longum  (kan øke hudens evne til å bekjempe fysiske (varme, kalde) og kjemiske påkjenning.)  

- PREBIOTIKA: maten til probiotika – oppforderer bestemte bakterier til å vokse.

Eksempler på prebiotika er:

- Maltodextrin

- Inulin

- Xylitol

- Hyaluronsyre (HA-hylauronic acid) og sodium hyaluronate (SH): Super kombo – SH er ekstrahert fra HA, HA kan holde 1000 ganger vekten sin av vann. 

- Acid Sphingomyelinase (ASM): enzymer i sphingomyelinase (SMase) familien

 - Lipotechoinsyre er en vigtig bestanddel i celleveggen i grampositive bakterier.

 - Peptidoglycan (peptidoglykan) eller murein er en polymer av to sakkarid; N-acetylglukosamin og N-acetylmuraminsyre. Stoffet finnes i celleveggene til nesten alle bakterier, i flere kjeder som binder seg til hverandre med aminosyrene i NAMs sidekjede

 - Fructooligosaccharides (FOS)

 - Galactooligosaccharides (GOS)

 - Alpha-glucan oligosaccharide (karbohydrat molekyl) har vann-bindende egenskaper. Den stabiliserer mikrofloeaen på huden ved å oppmuntre til vekst av gunstige bakterier.

 - Lactulose (disakkarid)

 - Inulin, fructooligosaccharides og galactooligosaccharides er en super blanding for probiotika som skal egne seg spesielt til huden.

POSTBIOTIKA: organiske molekyler – resultatet av kontrollert fermentering (probiotika)

Eksemper på postbiotika: 

- ferment, altså resultatet av at probiotika har blitt matet med prebiotika.

- organiske syrer som eddiksyre, smørsyre, oksalsyre, melkesyre, eplesyre, vinsyre, benzosyre etc.

- bacteriociner

- karbonforbindelser og enzymer

- Lactococcus Ferment Lysate (LFL)

HVORFOR BRUKER VI BIOTIKA I VÅRE PRODUKTER?

Vi har mer enn en trillion forskjellige bakterier på og i huden vår, fordelt på ca. 1000 forskjellige bakteriestammer/arter. Vår mikroflora inneholder både pro/pre- og postbiotika. Dette viser hvor viktig og NATURLIG det er for huden vår å forholde seg til gode bakterier og ensymer. Ubalanse her kan raskt få negative følger for huden, og det er her biotika i hudpleien kommer inn i bildet. Hudens mikrobiota (normalflora) er en samling av mikroorganismer som lever på overflaten Derfor er denne type kultur veldig nyttig og "kjent", og huden kan bruke de aktive stoffene med en gang, der de kan gi balanse i bakteriekulturen, slik at f.eks. tørr hud, eksem og andre typer ubalanse i huden kan normaliseres.

I vår hverdag blir huden utsatt for forhold som kan sette dens naturlige og beskyttende bakterieflora ut av spill, slik at f.eks. mindre gunstige bakterier kommer i overtall og påvirker huden negativt. Ved å daglig påføre huden biotika, kan du beskytte normalfloraen, slik at huden blir mer motstandsdyktig mot solstråler, forurensning, skjerm, mekanisk belastning etc. Det er viktig å rense huden morgen og kveld, men bruk en mild rens som inneholder biotika, slik at du ikke "fjerner huset" i stedet for å "rydde og gjøre det rent".